2012. március 14., szerda

Első szappanom

A szappankészítés alapjait egy creativiky-s tanfolyamon sajátítottam el. Sok helyen megtalálható ugyan a szappanöntés leírása, mégis úgy gondolom, jó a fogásokat egy tapasztalt oktatótól ellesni.
Azóta többen kérdezték tőlem, hogy is megy ez a szappanozás és mire kell vigyázni. Nos, első számú jó tanács:

Menj el egy tanfolyamra!

Többszörösen megéri: tényleg tapasztalt oktató mutatja meg a fortélyokat, aztán meg találkozhatsz hasonló érdeklődésű emberekkel, továbbá a tanfolyamon öntött (nem kevés!) szappant hazaviheted. Otthon aztán már biztos kézzel készíted el önállóan is.
Nem mellesleg a marólúg veszélyes anyag, ennek a kezelését is jó, ha ellesheted egy oktatótól.
Mindenképpen fontos a biztonsági szabályok betartása.

Tanfolyamos szappanunkat a legtöbben tömbbe öntöttük, amit otthon később felvágtunk. Mindannyian kecsketejet használtunk víz helyett, talán ennek is köszönhető, hogy a kész szappan nagyon krémesen habzik. Imádom!

Az alaprecept:

140 g NaOH
380 g deszt. víz

250 g pálmazsír
250 g kókuszzsír
250 g napraforgóolaj (hidegen sajtolt)
250 g olívaolaj (extra szűz) 

Ezt kétfelé osztottam, illetve az egyik felét ismét kétfelé, és ebből lett a kakaós-körömvirágos kedvenc:

Kakaós-körömvirágos szappan
 A másik félből pedig némi levendula illóolaj és levendula virág hozzáadásával ez készült:

Levendulás szappan

Bele is szerettem a szappanozásba, mert egyszerű konyhai eszközökkel szuper minőségű szappant tudok készíteni, mégpedig olyat, amilyen nekem tetszik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése